INAUGURARE MONUMENT ARIPI – ÎN MEMORIA LUPTĂTORILOR DIN REZISTENŢA ANTICOMUNISTĂ 1945-1989

Realizat de sculptorul Mihai Buculei, monumentul „Aripi”- în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989, este un proiect iniţiat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi sprijinit de preşedintele Emil Constantinescu. Susţinut de Ministerul Culturii până în anul 2007, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi finalizat la începutul anului 2016.

Inaugurarea monumentului „Aripi”- în memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 – 1989, autor Mihai Buculei, va rămâne peste secole o zi importanta în peisajul turistic al Bucureștilor. Dezvelirea plăcii comemorative s-a făcut în prezența ultimilor supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste, membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și a reprezentanților Asociației Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Comunismului (INTER ASSO), ținându-se un moment de reculegere în memoria celor căzuți.

Evocarea cumplitei lor experiențe urmată de elogiul generației noastre pentru imensul lor sacrificiu, au fost exprimate prin însăși vocea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, care ne-a făcut onoarea dezvelirii plăcii comemorative care va dăinui în Piaţa Presei Libere, chiar pe locul fostei statui a lui V.I. Lenin, ca o ironică răzbunare divină a sutelor de mii de victime împotriva călăului ideologic al acestora.

Manifestarea a fost marcată de un moment religios unic cu participarea tuturor cultelor religioase unanim recunoscute.

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic mulțumește invitaților și spectatorilor pentru prezența la inaugurare și susținătorilor neobosiți ai întregului proiect „ARIPI”: Fundației Române pentru Democrație și, în mod special, domnului Emil Constantinescu – Președinte al României 1996-2000, Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și, în mod special, domnului Octav Bjoza – Președinte, Primăriei Municipiului Bucureşti și, în mod special, domnului Răzvan-Ioan Sava – Primar General interimar și, mai ales, domnului Klaus Iohannis – Președintele României, pentru emoționantele alocuțiuni și participarea cu care au onorat acest eveniment memorabil.